Witloofwortels telen

Aardappelen telen

Rabobank clubkas campagne

De aardappelziekte

Velt open tuinen weekend 2013

februari 2013
DE AARDAPPELZIEKTE

“De Aardappelziekte of phytophthora is een plantenziekte die veroorzaakt wordt door de oömyceet Phytophthora infestans. Oömyceten lijken erg op schimmels, maar zijn het niet. Daarom worden ze wel pseudo-schimmels genoemd. Phytophthora is een probleem van alle aardappeltelers. Bestrijding van de ziekte is vooral een kwestie van preventie en beheersing. Doel van het teeltvoorschrift is dan ook om de verspreiding van en besmetting met Phytophthora te beheersen. Het is verplicht om de belangrijkste bronnen te bestrijden. Dit zijn aardappelafvalhopen, phytophthorahaarden en aardappelopslagplanten.”
Het bovenstaande is afkomstig van het Produktschap voor de Akkerbouw. Hierin is dus de verplichting opgenomen om de aardappelziekte te bestrijden en het niet nakomen hiervan voor zowel de tuinder als de vereniging gevolgen kan hebben voor wat betreft de teelt van aardappelen voor de komende jaren. Om te zien wanneer het weer tijd is om te spuiten kunt u de website http://www.dacom.nl/masterplan/ raadplegen.
Voor meer informatie kunt u ook de Nieuwsbrief van juni 2010 raadplegen.
Voor de bestrijding hebben wij in de winkel Cymoxanil-M. Dit middel is speciaal ontwikkeld om aardappelen te beschermen tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophtora. Het middel heeft zowel een preventieve als een curatieve werking. Bij reeds aangetaste planten wordt uitbreiding van de ziekte naar de planten en knollen voorkomen. Doordat het middel gedeeltelijk wordt opgenomen door de plant worden ook de nieuwe bladeren van binnenuit beschermd. Voldoende voor 400 m2 aardappelen. Per verpakking van 100 gram kost dit € 8,45.
Ook hebben wij in voorraad Finesse vloeibaar Dit middel is bestemd voor de bestrijding van schimmels in de moes- en siertuin, en zeer geschikt tegen Phytophtora in aardappelen en tomaten. 100 ml is voldoende voor ca. 30 liter spuitvloeistof. (300 m² aardappelen) Per verpakking van 100 ml. Uiteraard is ook de prijs zoals u dit van ons gewend bent. U betaalt dus nooit teveel.