19 maart 2024
Volkstuinvereniging Levenslust
RECEPTEN
 

 
 
 
 
RECEPTEN Hoe maak ik...10 juni 2010

Handige bereidingstips om groente en fruit op te slaan voor de winter of te verwerken tot een produkt in fles of pot.

Tomatenketchup
Zwartebessenlikeur
Aardbeienjam (website tijdelijk niet beschikbaar)

Onderwerp: Tomatenketchup
Antwoord

Tomatenketchup maken is een leuk klusje en bovendien is zelfgemaakte tomatenketchup veel lekkerder dan kant en klare.

Ingredienten
1 kilo rijpe tomaten
1 gesnipperd sjalotje
50 ml witte azijn
1 theelepel zout
een snufje chilipoeder
kaneel
peper
kruidnagel
40 gram witte basterdsuiker
mespuntje mosterd
laurierblaadje

Bereiding
Laat de tomaten onder af en toe roeren in ca. 2 uur tot de helft inkoken samen met het sjalotje, witte azijn, zout, chilipoeder, kaneel, peper en kruidnagel, witte basterdsuiker, een mespuntje mosterd en een laurierblaadje.
Het tomatenmengsel zorgvuldig zeven en in een schone glazen fles gieten.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Zwartebessenlikeur
Antwoord

Ingrediënten
1 kg zwartebessen
handje bessenblaadjes
1 1/2 ltr inmaakbrandewijn
400 gr. suiker

Bereiding
De bessen wassen, rissen en in een schoongemaakte pot fijnstampen.
De blaadjes wassen en droog deppen en ook in de pot leggen.
De brandewijn erop schenken, de pot goed sluiten en 2 maanden wegzetten.
Dan de suiker oplossen in een 1/4 liter kokend water.
De siroop 5 min. koken en laten afkoelen.
De zwartebessen alcohol boven een kom zeven door een vochtig gemaakte doek en al het nat uit de vruchten drukken.
De siroop erbij schenken en weer terug in de schone pot doen en nog een maand laten staan.
De likeur opnieuw door een doek zeven, in schone flessen schenken en afsluiten. De likeur nog een paar maanden laten rijpen.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Aardbeienjam (website tijdelijk niet beschikbaar)
Antwoord

Hierbij geven wij jullie een kijkje in de geheimen van de keuken waar die o zo lekkere aardbeien jam wordt gemaakt. Wat zou toch het geheime ingredient zijn ?
Bekijk het eerste fotoalbum

Okay, hier komen de geheimen: - Verse aardbeien van eigen tuin - Dezelfde dag er jam van maken - Exact de aardbeien en de suiker afwegen. 900 gram aardbeien is 1 kg gelei suiker: te veel suiker is te dikke jam, te weinig suiker is te dunne jam. Geleisuiker (pakken van 1 kilo) van het merk Van Gilse of CSM. Niet Geleisuiker Speciaal nemen ! Roeren en als het kookt 4 minuten laten koken.
Bekijk het tweede fotoalbum

En zie daar het eindresultaat ! Maar wat is er nu in de tussentijd allemaal gebeurd ? Ja, dan moet je natuurlijk de foto's even bekijken. Tïp: maak je veel Jam, spaar dan alvast potjes voor het volgende jaar !
Bekijk het derde fotoalbum

[ Terug naar boven ]

Sponsor van Levenslust