19 maart 2024
Volkstuinvereniging Levenslust
RECEPTEN
 

 
 
 
 
RECEPTEN Kookrecepten10 juni 2010

De heerlijkste recepten voor u op een rij...

Gedroogde tomaten
Tomatenchutney
Gevulde Courgette
Rudi Miracoli
Gado Gado
Zoetzuur van courgette - Vegetarisch bijgerecht
Courgettecake met limoenglazuur

Onderwerp: Gedroogde tomaten
Antwoord

Bereiding
Bakplaat bestrooien met peper en zout.
Snij de pommedori-tomaten in schijven (vieren).
Leg de tomaatschijfjes met de bollekant naar onder. Strooi wat zout peperthijmlaurier en knoflook over de tomaten en zet ze in een heteluchtoven op ongeveer 70 graden.
Laat ze nu drogen tot ze nog een klein beetje zacht zijn. In plaats van knoflookpoeder kun je ook knoflookteentjes even opkoken pellen en bij de tomaten doen.
Doe alles in een potje giet er warme olijfolie over en doe de potjes dicht zodat ze vacuum trekken. Zijn de potjes niet vacuum getrokken dan nogmaals verwarmen.
De tomaten zijn heerlijk op een stukje stokbrood of toastje bij een glas wijn.

Ingezonden door
Peter Willeboordse
tuin 150

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Tomatenchutney
Antwoord

Ingredienten
1 kg tomaten
500 gram uien
1 potje bakgember + siroop
500 gram suiker
2 waterglazen azijn
4 teentjes knoflook of 1 theelepel sambal
4 laurierblaadjes
250 gram rozijnen of krenten

Bereiding
Tomaten in stukken snijden, uien en gember fijn snijden en met de siroop in een pan doen.
Voorts de suiker, azijn, knoflook of sambal en laurierblaadjes er bij doen en aan de kook brengen.
Dit alles zonder deksel onder af en toe roeren ongeveer 1½ uur laten koken.
Het laatste half uur de gewassen rozijnen of krenten toevoegen.
De laurierblaadjes er uit halen.
In goed schoongemaakte potjes doen.
Het lekkerst is het om de potjes een weekje te laten staan voor je er aan begint, dan zijn de smaken goed op elkaar ingewerkt.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Gevulde Courgette
Antwoord

Bereiding
Snij één of meerdere flinke courgettes (25 cm) overlangs doormidden.
Rits met een lepel het zaad eruit.
Snij aan de bolle kanten een dun plakje af zodat ze rechtop blijven staan op de bakplaat en niet kunnen wiebelen.
Bestrooi ze met zout en laat half uurtje liggen onder huishoudfolie.
Hierdoor komt er overtollig vocht uit. Dep ze na een half uurtje droog met keukenpapier.
Ondertussen kun je een lekker roerbakseltje maken met gehakt, wat fijngesneden groente en kruiden.
Vul de halve courgettes met het roerbaksel, doe er plakjes tomaat op en daarbovenop plakjes kaas.
Strooi er wat paprikapoeder op, half uurtje in de oven op 180-200 graden.
Als de courgettes zacht aanvoelen en de bovenkant met de kaas is lekker bruin, dan zijn ze klaar.
Als de bovenkant al goed bruin is en de courgettes zijn nog hard, dan de oven wat lager draaien en nog wat langer erin laten liggen.

Eet smakelijk!

Ingezonden door
Ruud Verhoef
tuin 179-180

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Rudi Miracoli
Antwoord

Ik heb een heerlijk actueel recept voor de vele tomaten die binnenkort weer van onze tuin komen, Ik noem het "Rudi Miracoli", het is een soort spaggettisaus maar ook heerlijk voor over de boontjes en wel een jaar of langer houdbaar.

Bereiding
Doe een flinke pan vol met in stukken gesneden tomaten, samen met een paar flinke gesneden verse uien. Laat dit lekker gaar koken, wel af en toe roeren met een pollepel. Geen water toevoegen, uit de tomaten komt genoeg vocht. Als het lekker gaar is, dan door de roerzeef doen. De vellen en pitten die in de roerzeef blijven hangen regelmatig weggooien. De gezeefde substantie terug op het vuur aan de kook brengen.

Toevoegen (alles uiteraard naar smaak)
-bouillonblokjes, ongeveer 1 per liter
-eetlepel suiker
-flinke eetlepel mosterd ( eerst met een kopje tomatensap dun roeren en dan pas aan de rest toevoegen anders krijg je klonters)
-zwarte peper, ik doe altijd vers gemalen en lekker veel.....
-knoflook vers geperst of poeder naar smaak
-2 eetlepels oregano
-2 eetlepels gemengde italiaanse kruiden
Kook de gehele substantie onder af en toe roeren tot driekwart in op een laag pitje. Dit kan wel een uurtje duren.
Ondertussen potten goed uitwassen met sodawater Proef of de smaak naar wens is, eventueel nog wat peper/zout/kruiden toevoegen. De smaak mag overheersend zijn, tenslotte is het een basis voor straks een lekker spagettisausje.
Inmaken zoals jam, dus gloeiend heet de potjes in, tot aan het deksel, even een kwartiertje op de kop laten staan en dan recht zetten. Je hoort aan het klikken van de deksels dat ze vaccuum trekken tijdens het afkoelen.
Spagettisaus Roerbak gehakt en groente, voeg de Rudi Miracoli toe. Eventueel verder op smaak afmaken met meer kruiden of maak de saus wat dikker met een beetje mix voor macaroni of tomatenketchup.
Over de boontjes: Kook de boontjes gaar. Rudi Miracoli eroverheen en klaar. Dan geen nootnuskaat gebruiken.

Eet smakelijk!

Ingezonden door
Ruud Verhoef
tuin 179-180

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Gado Gado
Antwoord

Een bijzonder lekker gerecht als het warm weer is. Men kan alles van tevoren klaarmaken. Het is een koud gerecht, voor 4 personen.

Ingrediënten
300 gram witte rijst
200 gram varkens vlees
100 gram taugé
½ komkommer in plakken gesneden
1 middelgrote ui in plakken gesneden
2 teentjes knoflook voor het kruiden van het vlees
2 middelgrote aardappelen vastkokend
van een middelgrote bloemkool in roosjes gesneden
200 gram sperzieboontjes
1 pakje tahoe
3 hardgekookte eieren
1 tomaat
2 wortelen
Gefrituurde uitjes naar behoefte ca 100 gram
1 zak kroepoek b.v. conimex
1/2 pak pindasaus b.v. ratu culinair Gado Gado zonder conserveermiddel
(te koop bij Toko Mampier Hobeinstraat)

Bereiding
Na het bereiden alles af laten koelen.
Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een dobbelsteen of kleine plakjes en marineer het in ketjap manis (zoet), wat sambal manis of sambal badjak, de kapot gedrukte knoflookteentjes (voor het bakken verwijderen) en peper en zout, alles naar eigen smaak. In plaats van sambal kan men ook chilisaus gebruiken. Laat het vlees ca 12 uur marineren en bak het daarna.
Tahoe in dobbelsteentjes snijden en marineren met b.v. chilisaus, ketjap, worcestershiresaus, peper en zout, sojasaus. Marineertijd ongeveer 4 uur. Bak de tahoe in een laagje olie.
Kook de rijst.
Kook de aardappelen en snijd ze in plakken van ca. 5 mm dik.
Snijd de wortelen in plakjes van ca 5 mm dik en kook ze beetgaar.
Snijd de sperziebonen in stukken van ca. 2 cm en kook ze beetgaar.
Bloemkoolroosjes van ca 2 cm en kook ze beetgaar.
Taugé, (de groene schutblaadjes met wassen verwijderen) en blancheer ze.
De hardgekookte eieren, tomaten en komkommer in plakken van ca.5 mm snijden.
Pindasaus volgens pakje bereiden, men kan er wat gembersaus en tomatenketchup aan toevoegen.
Leg in een halfdiepe schaal (bijvoorbeeld een broodschaal) een rug van witte rijst, leg daar omheen tegen de rijst aan de plakken aardappelen, boontjes, bloemkoolroosjes en strooi de tahoe, het vlees en de taugé over het geheel. Giet hier met behulp van een lepel wat pindasaus over. Leg hierover de plakjes ei, komkommer, tomaat en ui. Strooi hierover de gefrituurde uitjes en verbrokkel hierover een gedeelte van de kroepoek.
De overgebleven pindasaus kan apart er bij geserveerd worden. 

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Zoetzuur van courgette - Vegetarisch bijgerecht
Antwoord

Ingredienten
1 kg courgette
2 grote (rode) uien
50 gram zout
1/2 liter appelazijn
350 gram kristal suiker
1 bos selderij, of lavas
3 theelepels mosterdzaad
3 theelepels kurkuma
en natuurlijk schone jampotten.

Bereiding
Snijd de courgettes in de lengte door en haal er de zaad lijsten uit, snijd ze in halve maantje. Snijd de uien in halve ringen. Leg de courgettes en de uien in een schaal en strooi er het zout over, laat dit minstens 2 uur staan om het vocht te onttrekken. Uit laten lekken, afspoelen en droog deppen.
Breng de azijn samen met de suiker, selderij, kurkuma en het mosterdzaad aan de kook en laat het 5 minuten op middelhoog vuur goed doorkoken. (Let op! selderie/lavas niet te klein snijden. Deze moet er weer uit gehaald worden) Schep de groenten in een vergiet, spoel ze goed af en laat het uitlekken. Schep ze in een schaal en schenk het suiker-azijn mengsel er over. Laat een nacht staan.
Breng het de volgende dag in een kookpan opnieuw aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Schep de courgette en uien in de potten. Laat het kookvocht op een flink vuur indikken, verwijder de selderie/lavas en giet het vocht over de groente. Sluit de potten goed af en zet ze daarna op de kop tot ze afgekoeld zijn.

Heerlijk bij een nasi maaltijd, boontjes, sla enz.

Ingezonden door
Nety
tuin 134

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Courgettecake met limoenglazuur
Antwoord

Ingrediënten (voor een cakeblik van 22 cm lang)
190 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, snufje zout, 1 theelepel kaneelpoeder, snufje nootmuskaat, snufje kruidnagelpoeder, 2 grote eieren, 1,25 dl olijfolie, 250 gram suiker, klein potje demi crème fraîche, 1 theelepel vanille essence, geraspte schil van 1 limoen, 200 gram courgette (ongeschild) geraspt of fijngesneden, 60 gram walnoten.

Glazuur:
75 gram poedersuiker
2 a 3 eetlepels limoensap

Voorbereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden; bakblik invetten met beetje boter/olie en met bloem bestuiven.(overtollig eruit schudden.

Bereiding
De bloem, bakpoeder, zout, kaneelpoeder, nootmuskaat en kruidnagelpoeder mengen in een kom.

In een andere kom de eieren loskloppen met de mixer; olie en suiker erdoor kloppen, daarna de demi creme fraiche, vanille essence en citroenrasp erbij voegen.
Blijven mengen tot een egaal mengsel ontstaat.
Daarna het meelmengsel er snel doorheen kloppen. Als laatste de courgette en de walnoten erbij doen
Doe het deegmengsel in het bakblik en zet in het midden van de oven. Bak de cake in ongeveer 55 tot 60 minuten gaar. Als een satéprikker er schoon uitkomt is de cake gaar. De cake 10 minuten laten afkoelen in het blik.

Tijdens het bakken kunt u het glazuur maken.
Breng het sap met de poedersuiker aan de kook; laat ongeveer 2 minuten doorkoken en neem dan de pan van het vuur.

Tijdens het afkoelen van de cake kunt u er gaatjes in prikken op ongeveer 2 cm van elkaar. Dan de cake met een in het glazuur gedoopt kwastje bestrijken. (pas op glazuur is erg heet als het gekookt heeft)

Tip
Als u de cake wilt invriezen, dan het gedeelte van het glazuur overslaan. Pas  als u de cake gaat gebruiken het glazuur maken en over de cake smeren.

Variatie
Om een geleiachtige glazuur te krijgen gebruik je geleisuiker ipv poedersuiker.

Ingezonden door
Anita Kieboom
tuin 123

[ Terug naar boven ]

Sponsor van Levenslust