1 december 2023
Volkstuinvereniging Levenslust
TUINTIPS
 

 
 
 
 
TUINTIPS Tuinboeken

De vereniging kan u de volgende tuinboeken aanbevelen. Een aantal van deze boeken zijn ook besproken in diverse nieuwsbrieven.

Bij de boeken staat ook vermeld waar ze nieuw of soms tweede hands verkrijgbaar zijn maar neem ook een kijkje op de website voor tweede hand tuinboeken  https://www.tuinboeken.com

Moestuin boeken - 30 januari 2023

Moestuinboeken.nl heeft als doel een zo compleet mogelijk aanbod boeken over moestuinieren aan zijn bezoekers voor te schotelen. Het belangrijkste voor ons is om in een goede indeling en korte heldere samenvattingen te voorzien, zodoende meerwaarde te creëren voor bezoekers, en ze snel op weg te helpen in alle soorten boeken gerelateerd aan de moestuin. We houden vooral ook nieuwe titels in de gaten, de boeken worden dan ook per categorie gesorteerd op verschijningsdatum.

https://moestuinboeken.nl

Zwemmen - Een verhaal op Levenslust van schrijfster Martine Kamphuis - 8 november 2011

De zeventienjarige Sofie heeft het moeilijk na de plotselinge dood van haar vader. Gelukkig kan ze met haar verdriet terecht bij Hugo, haar leraar Nederlands. Hun bijzondere vriendschap groeit al snel uit tot een geheime relatie waarin Sofie zichzelf compleet verliest. Maar is Hugo wel te vertrouwen?

Martine Kamphuis (1963) is moeder van drie zonen. Ze werkt als psychiater, gespecialiseerd in de behandeling van mensen met gedragsstoornissen. Naast thrillers voor volwassenen (o.a. Kift, Ex en Ziek), schrijft Martine ook voor kinderen en young adults. Voor twee van haar jeugdboeken ontving Martine de John Flandersprijs.

Een groot deel van het boek speelt zich af in een Volkstuinencomplex waarbij Martine Levenslust in haar achterhoofd heeft gehad.

Zwemmen - Martine Kamphuis
ISBN 9789461090218
Prijs : 14,95 euro
Uitgever: Verbum Crime
Verkrijgbaar via Bol.com of lokale boekhandel

E-boek via Libris

E-book via De Slegte

Lenen via de Online Bibliotheek

Van het land - 23 juni 2010

Auteur: Alma Huisken - Uitgever: Fontaine Uitgevers - ISBN10 9059562399 | ISBN13 9789059562394 - prijs 27,90 - Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Van het land is een aanstekelijk relaas over het leven van het land. Auteur Alma Huisken gaat in haar gang naar zelfvoorziening voort op de ecologische teelt van groente, kruiden en bloemen. Daarbij stuit ze op onverwachte geschenken van moeder Aarde, zoals de schoonheid van de dieren om haar heen en eetbaar wild uit siertuin, heg en bos. Alma schrijft praktisch en met gevoel voor humor over de 'kleine kringloop' die ze nastreeft: het gebruik én hergebruik van alle natuurlijke bronnen, van water tot gevallen bladeren en van compost tot mest – met dank aan kippen en ganzen. De natuurlijke cyclus van de jaargetijden wordt in dit boek op de voet gevolgd. Heel dit landelijk leven, met zijn oogsten en vondsten, is smakelijk geconcentreerd in prachtige foto's, avontuurlijke vertellingen en bovendien heerlijke recepten van het seizoen. Ook tuinloze stadsbewoners zullen worden geïnspireerd, want zoals de auteur graag zegt: 'Leven van het land begint bij dat potje bieslook in de vensterbank.' De prachtige foto's zijn van Doortje Stellwagen.
Link naar website van de auteur

En verkrijgbaar daar via de webshop

Mijn favoriete ingrediënten - 23 juni 2010

Auteur: Gyngell, S. - Uitgever: Fontaine Uitgevers - ISBN10: 9059562747 | ISBN13: 9789059562745 - prijs 29,90 - Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
De kookkunst van Skye Gyngell volgt het ritme van de natuur en maakt gebruik van wat de seizoenen te bieden hebben. In haar nieuwe verleidelijke kookboek legt ze het accent op ingrediënten die een belangrijke rol spelen in de gerechten die zij in de loop van het culinaire jaar bereidt.
De ingrediënten die in dit boek centraal staan, zijn producten die Skye graag en vaak toepast in haar gerechten, favoriete seizoensproducten en smaakmakers. Zij gaat uit van de producten van het seizoen en streeft ernaar haar 'sterproducten' te laten schitteren door ze meer naar zichzelf te laten smaken ? en naar het bijbehorende seizoen.
Verder besproken in de nieuwsbrief van september 2008

Bol.com

De Slegte

De Groene Hemel + DVD - 23 juni 2010

Auteur: Bert Ydema - Uitgever: Kosmos Uitgevers - ISBN10: 902153407X ISBN13: 9789021534077 - prijs 22,50 - Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Verstedelijking, internet, MSN en Hyves... de samenleving verandert razendsnel. Kinderen verliezen in rap tempo hun band met de natuur. In het boek en de film De Groene Hemel vertelt Bert Ydema hoe we kinderen weer kunnen betrekken bij de natuur. Op school, in de schooltuin en thuis in je achtertuin of op de vensterbank. Een idyllisch en tegelijkertijd praktisch boek waarin de schooltuin wordt vertaald naar de achtertuin. Voor iedereen die het belang ziet van natuuronderwijs.

Groente uit eigen tuin - 23 juni 2010

Auteur: Carol Klein - Uitgever: Kosmos Uitgevers - ISBN10: 9021514710 | ISBN13: 9789021514710 - prijs 24,95 - Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Haal meer uit eigen tuin! Wat is er nu lekkerder en gezonder dan vers geplukte sla of zelfgeteelde artisjokken? In dit handboek is er eerst aandacht voor de technische aspecten: grondbewerking, wisselcultuur, bemesten, zaaien en planten. Daarna volgt stap-voor-stap uitleg hoe je bekende maar ook minder bekende groenten zelf kunt telen. Creëer met dit prachtige handboek een gezonde en eigentijdse tuin!

Bol.com (hier heet het Groente uit eigen tuin jaarplanner - mogelijk nieuwe titel)

Ook van deze auteur: Fruit uit eigen tuin

Tip ! Bekijk ook alle andere tuinboeken van Kosmos uitgevers !
Kosmos uitgevers heeft een mooi aanbod van tuinboeken met titels als: Groente uit eigen Tuin, Zoek & Vind Tuinvragen-gids, Tuinplantenencyclopedie op kleu, Kruiden & Zo, Vaste planten encyclopedie, De complete snoei encyclopedie, Wat u moet weten over snoeien en nog veel meer ! Al deze tuinboeken zijn verrassend geprijsd varierend tussen de 15 en de 24 euro.
Klik hier voor de website

Handboek ecologisch tuinieren / De moestuin - 23 juni 2010

Auteur: van Boxem, H.- Uitgever: Jan van Arkel - ISBN: 9789080062641 ISBN10: 9080062642 - prijs 41,45 - Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Verder besproken in de nieuwsbrief van oktober 2007
Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken.

Bol.com

Via de Slegte

De zaadvergadering - 23 juni 2010

Auteur: Tony van der Meulen - Uitgever: Balans - ISBN10: 9050187889 ISBN13: 9789050187886 - prijs 15,- Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Het streven een paradijs op aarde te vestigen liep in de geschiedenis meestal vast op het menselijk tekort. Op het volkstuinencomplex De Volharding doet voorzitter Wouter de Haan toch nog een poging mensen leuk met elkaar te laten omgaan zonder allerlei knellende voorschriften.

Te lenen via de bibliotheek

Tuin in de branding - 23 juni 2010

Auteurs: Heyting, K. Schippers, Hans Ree, Rudy Kousbroek, Adriaan van Dis, Maarten 't Hart - Uitgever: Mets en Schilt Uitgevers (failiet) - ISBN10: 9077276270 | ISBN13: 9789077276273 - prijs 18,- Verkrijgbaar via Bruna.nl, via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Even onder Amsterdam ligt het volkstuinencomplex Nieuw Vredelust. Een groepje schrijvers en journalisten (en een moleculair geneticus) leverden onder pseudoniem en in het geheim jarenlang verhalen, liedjes en verzen aan het clubblad van dit tuinpark. Ruim tweehonderd van die ontboezemingen zijn nu verzameld in deze bundel, waarin de thema's tuin en natuur vanuit de meest onverwachte hoeken worden belicht.

Bol.com

Via de Slegte

Ook te leen via de bibliotheek

Groentje in de moestuin - 23 juni 2010

Auteur: Alma Huisken - Uitgever: Terra - Lannoo - ISBN10: 9058971201 | ISBN13: 9789058971203 - prijs 17,95 - Verkrijgbaar via Bol.com en via uw lokale boekhandel
Alma Huisken maakt de lezer deelgenoot van de missers en successen in haar volkstuintje Een vermakelijk boek met tussen de regels door handige tips en heerlijke recepten Voor tuiniers een bron van herkenning.
Website van de auteur

En verkrijgbaar daar via de webshop

Sponsor van Levenslust